NASI AYAM
- 4 cawan beras (saya guna beras siam)
- 5 1/2 cawan air ( air dari rebusan ayam, boleh juga guna 2 kiub ayam dan campur dngn 51/2 cwn air)
- sedikit garam (kalau dah cukup masin tak perlu tambah garam)
- 2 sudu besar butter
- 4 ulas bawang putih - di hiris
- 1 inci halia - di hiris
- 4 btng serai- di ketuk
- 3 sudu besar minyak
- Basuh beras, pastu toskan. Ketepikan.
- Masukkan 5 cwn air rebusan ayam ke dlm rice cooker. Masukkan beras dan biarkan sebentar.
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau.
- Masukkan 1/2 cawan air, biarkan mendidih dan masukkan ke dlm rice cooker.
- Masukkan butter ke dalam periuk dan masak macam biasa.
- Bila nasi dah kering gaulkan guna chopstick sekali sekala dan tutup semula.
- Bila nasi dah masak, bolehlah hidangkan bersama ayam goreng madu dan sos cili merah dan hitam.
- 1 ekor ayam- di potong 4 - selebihnya di cincang utk buat sup
- 3 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu besar sos tomato
- Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari sup tersebut.(Air rebusan ayam inilah buat masak nasi ayam tadi)
- Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato dan madu selama 1/2 jam
- Goreng ayam dlm minyak terendam. Setelah masak angkat dan toskan.
- 4 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili merah
- 6 biji cili padi merah/hijau
- 2 sudu besar cuka
- 2 sudu besar gula dan sedikit garam
- 2 sudu besar sos cili
- 1/2 cwn air masak utk blend bhn2
- secubit garam
- Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah.
- Masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati.
- Masukkan gula dan garam secukupnya. Perasakan, sekiranya dah ok, bolehlah di hidangkan bersama ayam.
- 10biji cili padi hijau/merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 cwn kicap(secukupnya)
- gula dan garam secukupnya
- sedikit sup ayam
- Bakar bawang putih sekejap.Kisar/tumbuk cili padi bersama dengan bawang putih.
- Masukkan dlm mangkuk dan letak kicap.
- Masukkan pula gula dan garam secukupnya.
- SUP AYAM MUDAH
- Ayam yang telah dipotong kecil2(bahagian yg lebih/tulang ayam)
- 2 biji kentang= di potong dadu besar
- 1 btng carrot- di potong kecil
- Daun sup/daun bawang dan bawang goreng secukupnya
- 2 ulas bawang putih(hiris)
- 2 ulas bawang merah(hiris)
- 1" halia(hiris)
- Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 1 biji buah pelaga
- 1 kiub pati ayam
- Air secukupnya dlm 4 cwn
- Garam secukup rasa
Cara-cara :
- Masukkan rempah tumis, bahan2 hiris ke dlm periuk bersama 4 cwn air.
- Masukkan ayam yg di cincang, kentang dan biarkan sehingga masak. Masukkan kiub pati ayam.
- Setelah kentang empuk, masukkan carrot dan gaul sebati. Masukkan garam secukup rasa.
- Setelah mendidih, tutup api dan bolehlah di hidangkan bersama nasi ayam.
- Setelah siap boleh di hidangkan dgn taburan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Anda mungkin juga meminati:
Tidak ada komentar:
Posting Komentar